20 éve garantálja Magyarország energiabiztonságát az orosz-magyar gázszerződés


Közös ünnepségen emlékeztek meg a Gazprom és az MVM Csoport vezetői a 20 éve kiválóan működő üzleti kapcsolatról, illetve a Magyarország energiabiztonságának garanciáját jelentő orosz-magyar hosszú távú földgázszállítási szerződésről. Az esemény kapcsán Magyarországra látogatott Viktor Zubkov, a Gazprom Igazgatóságának elnöke, illetve Alexander Medvegyev, a Gazprom Vezetői Testületének alelnöke.

A magyarországi földgáz nagykereskedelmi piacon piacvezető Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) jogelődje 1996-ban írta alá a ma is érvényes hosszú távú földgázszállítási szerződést a Panrusgáz Zrt.-vel és a Gazprom export LLC-vel. Ez a szerződés jelenti 20 éve Magyarország és az MFGK számára az ellátásbiztonság garanciáját, illetve a megfizethető földgázellátás fenntartását.

A mai napon a Gazprom és az MVM Csoport képviselői egy ünnepség keretében emlékeztek meg az orosz-magyar szerződés 20 éves évfordulójáról. Az eseményen részt vett Viktor Zubkov, a Gazprom Igazgatóságának elnöke, Alexander Medvegyev, a Gazprom Vezetői Testületének alelnöke, Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár, Kádár Andrea Beatrix energiaügyért felelős helyettes államtitkár, Csiba Péter, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója, illetve a Magyar Földgázkereskedő Zrt. és a Panrusgáz Zrt. vezetői.

„Az MVM számára rendkívül fontos és felelősségteljes feladat Magyarország földgázellátásában vezető szerepet vállalni” – mondta Csiba Péter, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója. Beszédében kiemelte: „az MVM Csoportnak a hazai földgázellátás biztosítása szempontjából elengedhetetlenek a hosszú távú szerződések, a társaságcsoport földgáz portfóliójának gerincét és az ellátásbiztonság garanciáját pedig évtizedek óta az orosz partnerrel kötött hosszú távú földgázszállítási szerződés jelenti. Annak érdekében, hogy az MFGK a jövőben is kiszámítható és a legmagasabb szintű ellátásbiztonsággal rendelkező szolgáltatást tudjon nyújtani, szükséges az orosz-magyar gázszerződés folyamatos vizsgálata és piaci feltételekhez való igazítása, a kölcsönös érdekek figyelembevétele mellett.” Csiba Péter hangsúlyozta, hogy a két társaságcsoport közötti stratégiai kapcsolat fenntartása és erősítése az egyik legfontosabb prioritás az MVM számára.

Viktor Zubkov, a Gazprom Igazgatóságának elnöke beszédében méltatta az Oroszország és Magyarország közötti együttműködést. „A Panrusgáz története a két ország közötti konstruktív gázkereskedelmi együttműködés remek példája. Szerződéseink már húsz éve sikeresen megfelelnek a gázpiacok változó kihívásainak. Mi ezen együttműködés fejlesztését és folytatását tűztük ki célul” – mondta Viktor Zubkov az ünnepségen.